7:04 PM

::Cara nak bakar lemak

Ada fact mengatakan kalau nak bakar lemak tu kena
makan byk protein..dan mmg betul pun sebab
otot terbentuk daripada protein, dan kalau kita nak bentuk
kita punya muscle, kita mmg kena amik protein..
sumber protein ni pulak mudah je nak dapat macam telur, daging,
keju ataupun serbuk protein

actually sel badan kita secara constantnya selalu tukar ke baru..
tisu badan sebenarnya terbentuk dari protein yang mana
sel yang mati akan ditukar kepada yang baru..sel2 baru yang
menggantikan sel yang lama sebenarnya tak serupa dgn yang lama
since ia gone through multiple biological process

kajian sains membuktikan bahawa 99% atoms yang terdapat
dalam badan kita akan diganti dalam masa setahun.
setiap sel dalam badan kita selalu 'dikitar' semula.
jadi protein digunakan untuk membentuk sel yang baru.
kulit, rambut, tulang, hormon dan antibodi terbentuk daripada
protein.Selain air, protein merupakan bhn terpenting dlm
badan. protein pula terdiri drpd karbon, hidrogen dan oksigen tapi
kalau nak compare dengan nutrien yg lain, protein satu2nya
yang bawak nitrogen dalam badan,thus by measuring the amount of nitrogen in
ones excreta, compared to the amount taken in,
kita dpt agak berapat jumlah protein yg diperlukan tuk
muscle growth, kalau differentnya +ve then otot terbentuk, kalu -ve then body kita
akan bentuk muscle dier sendiri tuk produce tenaga. protein akan dipecahkan jd unit yg kecik sampai jd acid amino thus kalau kita kurang asid amino tu yang jd muscle loss tu...

so makanla makanan yang boleh kasik jumlah protein yang perlu tuk badan supaya takderla lemak2 yang kumpul kat badan especially kat perut nun

::sumber dari google



Fakta Nutrimeal Usana
  • makanan seimbang yang mengandungi kandungan protein yang berkualiti, karbohidrat, diet fibre dan byk micronutrients
  • setiap pengambilan nutrimeal provides 15g of complete protein, yang ada sumer keperluan asid amino dalam optimal ratios dan dalam keadaan terlarut yang tinggi
  • low glycemic carbohydrate and fibre nutrimeal ada low-glycemic index of 23, membantu mengurangkan karbohidrat cravings dan deliver tenaga berterusan sepanjang hari, setiap pengambilan ada 8g dietary fibre yang kualiti tip top


1:44 AM

:: How to Lose Your Weight in 5 days?

How to Lose your WEIGHT in 5 Days?

Nak KuruS Cepat?


with RESET PROGRAM by USANA mampu menjadikan impian anda menjadi kenyataan!!!


Bagaimana caranya?
HOW?



JUST FOLLOWS THIS 3 SIMPLE STEPS!



  • Breakfast [ Nutrimeal + Essentials + 2 Proflavanol ]
  • Lunch [Nutrimeal + Essentials ]
  • Dinner [ Nutrimeal + Essentials + 2 Proflavanol ]


* Program RESET 5 HARI adalah program pemakanan seimbang yang mengandungi makronutrien ( protein berkualiti tinggi, karbohidrat yang baik dan lemak yang sihat) dan mikronutrien ( vitamin, mineral dan antioksida). Program ini MUDAH sahaja.


* Hilangkan keinginan untuk makan - sebagai asas kepada diet yang berkhasiat, makanan GLISEMIK RENDAH membebaskan tenaga secara perlahan dan tidak menyebabkan glukosa darah naik atau turun dengan mendadak. oleh itu anda TIDAK AKAN BERASA LAPAR dengan CEPAT dan TIDAK RASA keperluan utk makan, ini MEMBANTU anda mengurangkan berat badan




TRIAL PACKAGE AVAILABLE NOW!!!

SMS/CALL/EMAIL FOR MORE INFO


AVAILABLE IN 3 FLAVOURS ( COKLAT, VANILLA, STRAWBERRY )







11:23 PM

After 6 days consuming Visionex


walaweIH...after 6 days consuming Visionex, my eye sight becaming slightly better.. my double viSion reducIng, it's still there..but it reducing!.. all after 6 days !!! after this I want to take PROFLAVOL for a better results..because in proflavol, it contains proanthocyanidins (one of the bioflavonoids), the shape is like a seed grapes..


12:57 AM

:: Usana PROFLAVANOL - apa yang perlu kita tahu?

Dengan mengamalkan PROFLAVANOL dalam kehidupan seharian kita..insyallah masalah-masalah seperti



Masalah Rambut Gugur

Memutihkan Kulit
Mengatasi Jeragat
Awet Muda
Darah Tinggi
Kencing Manis






..Insyaallah berkesan...




IANYA HALAL! BERMUTU ! TERSENARAI DALAM TOP-RATED SUPPLEMENTS!

HARGA HANYA RM153 ONLY (90 TABLETS) FREE POSTAGE!!




*recommended to take with ESSENTIALS



2:00 AM

5 soalan yang perlu dijawab sebelum membeli supplemen

Adakah ianya Lengkap?

Diet yang baik mesti mempunyai pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan macam vitamin, galian, dan bhn anti-pengoksidaan eg,bioflavanoids, asid alpha lipoik and koenzyme Q10. Byk formula "multi" kat market tapi takde nutrien yang betul2 berharga for the body

Adakah ianya Seimbang?

Adakah ianya Mujarab?

Adakah ianya Bio-Available? (mudah utk diserap?)

Adakah ianya Selamat?

..so tanya diri anda dulu sebelum beli supplemen..pastikan ianya BERBALOI dengan wang yang anda laburkan...

adIOs amIGos!

1:47 AM

::is gooD to kNOw

How our cells are damaged?

Free radicals are highly destuctive molecules, because they are missing an electron, they DESTROY healthy molecules by STEALING their electrons and making them into FREE radicals too.This causes a chain reaction of damage to various parts of our cells.

Free radicals can result from our environment. Free radicals are also produced by our body in the process of burning food for energy. We CANNOT avoid them, BUT we CAN neutralisr their action.

Why healthy diet helps

FOOD esps. fruits and veggies, supplies many types of antioxidants, which DONATE their extra exlectrons to neutralise free radicals. Eating a variety of healthy diet is difficult. Researchers BELIEVE that supplementary antioxidants are necessary for combating free radicals in addition to the body's normal defense systems

..till then..taTah

7:20 PM

:: my first day consuming USANA

hari nih first day aku consume the usana essentials, biomega, polY C and viSioneX..
hopefully it works for me !!





Cara aku makan :




-->Essentials (3 capsules ) x 2 = 6 bijiK capsules (capsules dier agak besaR punya)

-->PolY C ( sebijiK)

-->BioMega (2 BijiK pun besar punya) shining lagi

-->VisIOneX (2 BijiK)






Sebelum nih aku makan VitaHealth tuk mata rega after 20% diskaun it's about RM70+ tapi recommended makan 1-2 capsules twice daily..but after a month aku consume..belum nmpk perubahan lagik..mata still not in my fully satisfaction..so bermula hari nih aku nak test pulak visionex for a month..mana tau berkesan or it just sama jer..have to be honest lah pada dirIk sendiri..so target aku spec free macam dr zainudin (top2 leader usana)

9:14 AM

::Kaedah Usana / Usana Methods

La nih, aku tengah nak consume Usana Essentials, try tengok kalau2 sumer toksik-toksik kat badan aku nih dah clear..and at the same time, aku tengah try VISIONEX tuk mata aku yang makin nak expired..asal petang je double vision..signboard pun leh nampak double..aku pun try PolyC konon tuk kulit..sebab sejak lahirkan myamir and myamirah..kulit aku rasa macam hampeh dan gataL2..tuk habby ..aku nak suh dier consumer Active Calcium Plus sebab dier asik kompLen sendI lenguh2..nak pakai lama lagik tu...ahA..satu lagi..aku nak makan BiOMega tuk otak aku yang berkarats nih..

so aku ucapkan selamat berjaya pada diri aku sendiri

table kat bawah nih aku summarizekan hasil carian kat google..

hadioS amiGos

KategoriPenyakitSaranan
AIDS/HIV JANGKITAN AIDS/HIV USANA Active Calcium Plus
AIDS/HIV JANGKITAN AIDS/HIV USANA Active Calcium Plus
ALAHAN ALAHAN MAKANAN USANA Active Calcium Plus
ASMAASMA/ALAHAN USANA Active Calcium Plus
CANCER KANSER PROSTATE USANA Active Calcium Plus
CANCER KETUMBUHAN KELENJAR OTAK USANA Active Calcium Plus
HATIHATI USANA Active Calcium Plus
HYPERAKTIF/LEMAH DAYA TUMPUAN KURANG DAYA TUMPUAN/HYPER AKTIF USANA Procasa
IMUNISASI MEMBINA SISTEM IMUN TUBUH/MELAWAN JANGKITAN VIRUS USANA BiOmega III Plus
IMUNISASIMEMBINA SISTEM IMUN TUBUH/MELAWAN JANGKITAN VIRUSUSANA BiOmega III Plus
IRON BERLEBIHAN IRON USANA BiOmega III Plus
JANGKITAN JANGKITAN KULAT/YIS USANA BiOmega III Plus
JANGKITAN JANGKITAN VIRUS USANA BiOmega III Plus
JANTUNG JANTUNG/STROK USANA BiOmega III Plus
JANTUNG LEMAH OTOT JANTUNG USANA CoQuinone
KAKI RESTLESS LEGS SYNDROME(GANGGUAN PADA KAKI) USANA CoQuinone
KENCING MANIS KENCING MANIS 1 USANA CoQuinone
KULIT KULIT/EKZEMA USANA CoQuinone
KULIT HILANG PIGMENT KULIT USANA CoQuinone
KULIT KERADANGAN KULIT USANA CoQuinone
KULIT KULIT KRONIK(PSORIASIS/PSORIATIC ARTHRITIS) USANA CoQuinone
KULIT KULIT/EKZEMA USANA CoQuinone
KULIT ROSACEA(JERAWAT BATU) USANA CoQuinone
KULIT RUAM KULIT USANA CoQuinone
KULIT SAKIT KULIT USANA CoQuinone
KULIT JERAWAT USANA CoQuinone
LETIH KELETIHAN KRONIK USANA CoQuinone
MATA MATA USANA PolyC
MIGRAIN SAKIT KEPALA/MIGRAIN USANA PolyC
MUKA LUMPUH OTOT MUKA USANA PolyC
MULUT SJOGREN'S SYNDROME(MULUT) USANA PolyC
OTAK ALZHEIMER'S(PENYAKIT OTAK) USANA Proflavanol
OTAK SCHIZOPHRENIA(GANGGUAN OTAK) USANA Proflavanol
OTOT LEMAH OTOT USANA Proflavanol
OTOT OTOT(POLYMYALGIA RHEUMATICA) USANA Proflavanol
PARU-PARU KEROSAKAN PARU PARU PADA KANAK KANAK USANA Proflavanol
PARU-PARU PARU PARU USANA Proflavanol
PARU-PARU RADANG PARU PARU USANA Proflavanol
PERNAFASAN GANGGUAN PERNAFASAN SEMASA TIDUR USANA Proflavanol
PERUT REFLUX ESOPHAGITIS(GANGGUAN PERUT) USANA Proflavanol
PUTUS HAID MENOPAUSE/PERIMENOPOUSE USANA Proflavanol
RAHIM PENYAKIT DALAM RAHIM USANA Proflavanol
SARAF LUMPUH SARAF USANA Proflavanol
SARAF SARAF(MULTIPLE SCLEROSIS USANA Proflavanol
SARAF SARAF(PARKINSON'S DISEASE) USANA Proflavanol
SARAF SARAF(PERIPHERAL NEUROPATHY) USANA Proflavanol
SAWAN SAWAN USANA Proflavanol
SENDI RHEUMATOID ARTHRITIS(SENDI) USANA Proflavanol
SENDI SENDI USANA Proflavanol
STRESS KEMURUNGAN USANA Proflavanol
TEKANAN DARAH TINGGI TEKANAN DARAH TINGGI USANA Proflavanol
TELINGA DENGUNGAN DALAM TELINGA USANA Proflavanol
TELINGA TELINGA USANA Proflavanol
TIROID TIROID KURANG AKTIF USANA Proflavanol
TIROID TIROID TERLEBIH AKTIF USANA Proflavanol
TISU REFLEX SYMPHATHETIC DYSTROPHY(PADA TISU) USANA Proflavanol
TISU SCLERODERMA(KERADANGAN TISU PENGHUBUNG) USANA Proflavanol
TISU TISU PENGHUBUNG USANA Proflavanol
TULANG TULANG USANA Proflavanol
TULANG TULANG BELAKANG USANA Proflavanol
TULANG TULANG REPUT USANA Proflavanol
USUS GANGGUAN USUS USANA Proflavanol
USUS GANGGUAN USUS USANA Proflavanol
USUS KERADANGAN PADA USUS USANA Proflavanol

6:45 AM

Tips untuk mendidik Anak Genius

Lately I came across reading a book written by Hamidah Sulaiman and Farrah Dina Yusop on their book titled “Mendidik Anak Genius”. Overall, the content is good, the writer managed to discuss thoroughly on how to train our children to be a genius from infants till 4 years and above.

Tapi of course, nak educate our children nih mesti bermula dari alam rahim lagi, baca al-quran, jaga peribadi, emosi, dan bagi saya paling penting adalah pemakanan yang sihat, :no junk food please: dan rajin2lah berckp dgn baby, ckplah “baby nih bijak nih”, “baby ummi nnt soleh nih” ;P

So, kat sini saya summarizedlah what I read

Baby (from birth—>6month)
1. Buat aktiviti yg blh ransang 5 deria utama, make sure ada eye contact,make sure give respons (eg kalau baby gelak,kita pun kenalah gelak sama, thee hee heee)

2. Biarkan baby explore their punya body, jgnlah asik dukung jer, letak kat lantai, biar dia explore kaki dia, tgn dia etc, try geletek dia.

3. Kalu baby dah cecah umur 4 bulan lebih, try introduce dier dgn variety of objects (eg, kain kesat, kain lembut etc) sebab time nih dier dah boleh pegang dah.

4. Kasi baby mainan bunyi, macam itik yang bila tekan bunyi tu.

5. Kemdian try kasik object in any shapes, (empat segi, bulat etc)

Baby (6 month—>1 thn)
1. Cuba kasik mainan yang berbunyi, cth dram

2. Main sorok-sorok and watch reaction dia

Then dalam buku ni pun ada describe dengan detail aktiviti-aktiviti yang boleh merangsang anak..worth reading lah orang kata..

Until then see ya!

7:40 PM

New Biomega III Plus for grab


Usana Biomega III Plus



:: new Upgrade for a better great nutrition !!!

Q: Apa kelebihan BiOmega yang baru ini dengan yang lama?
A: BIOMEGA yang baru ini mengandungi 100 IU vitamin D dalam hanya 1 kapSul (wOw!). Ia juga mengandungi lemak lemon untuk mengurangkan rasa hanyir iKan


Q: Kenapa vitamin D ditambah dalam BiOmega ini?
A: Vitamin ini sebenarnya terkandung dalam pola makanan yang tertentu dan sebenarnya boleh dihasilkan oleh tubuh kita sendiri melalui pancaran sinar matahari. Tahap pencaran sinar matahari dan pilihan diet, itu semua mempengaruhi kandungan Vitamin D dalam badan kita. Pakar kesihatan sekarang mempercayai bahawa, kita semua ni tidak mempunyai vitamin D yang cukup.Oleh itu, kedua-dua omega 3 fatty asid dan vitamin D ini adalah penting untuk kesihatan kita dimana lemak ikan adalah medium yang paling berkesan untuk vitamin D sebab lemak dia mudah terlarut.


Q: Adakah BiOmega ini bebas daripada heavy metals dan lain-lain contaminats?
A: BIOMEGA mengandungi lemak yang diperlukan yang diperoleh daripada lemak ikan tulen yang bermutu tinggi. Penulenan proses yang disebut sebagai high vacuum molecular distilltation inilah yang membuang semua heavy metals, organic contamintats dan pesticides, dan yang paling best dia distilled 2 KALI untuk memperoleh ketulenan yang tinggi. BIOMEGA ini juga bebas asid trans-fatty.


Q: Kalau macam tu, apa sumber ikan yang digunakan dalam BiOmega nih?
A: Sumber dia dari deep-sea cold water (EE sejuknya) yang ada ikan salmon,tuna, herring,mackerel dan anchovies


Q: KanaK-kanak boleh makan ke?
A: Actually tak digalakkan untuk budak yang berumur 18 thn ke atas sebab keperluan nutrisi nih berbeza antara orang dewasa dan kanak2, tapi sebenarnya berguna untuk sesetengah kanak2 under certain circumtances, tapi selepas dapat recommendation dari physician atau health provider.Then capsules nih besar untuk ditelan..


Q:Bolehkan wanita mengandung mengambil BiOmega ni?
A: BOLEH!..malah sangat digalakkan sebab kajian menunjukkan keperluan fatty acids ni penting untuk perkembangan bayi tapi kebanyakkan wanita mengandung lack of this nutrition. So dalam tempoh mengandung tu, amalkanlah omega-2 fatty acid nih dalam makananan yer, penting tau utk perkembangan otak baby, penglihatan baby lebih2 lagi last trimester tu..


nak tau maklumat details ? Klik http://www.usana.com/




THis great product comes with 56 capsules/bottle (recommended to take 2 caps per day) for only RM105 !!!!!





8:41 PM

Essentials winning Best Brands advance nutritionaL prOducts !!!


10:49 PM

:: Let's have NutrimeaL !!






GLYSEMIC INDEX: 25 (low) + 15G PROTEIN + 8G FIBER


Switching to eating mainly low GI carbs that slowly trickle glucose into your blood stream keeps your energy levels balanced and means you will feel fuller for longer between meals.



Benefit From LOW Glysemic Index (GI)


*Low GI diets help people lose and control weight

*Low GI diets increase the body’s sensitivity to insulin

*Low GI carbs improve diabetes control

*Low GI carbs reduce the risk of heart disease

*Low GI carbs reduce blood cholesterol levels

*Low GI carbs can help you manage the symptoms of PCOS

*Low GI carbs reduce hunger and keep you fuller for longer

*Low GI carbs prolong physical endurance

*High GI carbs help re-fuel carbohydrate store after exercise
Flavours available : yuMMy chocolate , yumMY vaniLLa and yuMMy sTrawberRy
All this for only RM128 !!! GRAB noWW

8:40 AM

::Usana House of Nutrition


Usana Range of Products


Why Usana Essentials?

1. provide a broad range of essential vitamins, minerals, antioxidants, and other micro nutrients to maintain long-term health and well-being.
2. increase the immunizations cells
3. lower the cholesterol
4. balance the blood pressure
5. control the content of sugar in the body
6. reduce the risk of cancer, strok and heart attack7. remove toxic
8. good for those who has asthma
9. fix the damage cell


It's combination of 2 great products which packaged as one which are:

  • AO PRO, a comprehensive formula of vitamins, antioxidants, and other important nutrients that every adult needs every day for efficient cellular metabolism and to counteract the damaging effects of free radicals.
  • CHELATED MINERAL, a full-spectrum blend of essential minerals and trace elements in a balanced, highly bioavailable formulation. When taken together with AO PRO, these supplements complete the nutritional foundation for every adult.

This great product for only RM195 (PROMOTION PRICE ) with 84 tablets/bottle


:: We also need an Optimizers !!

Proflavanol
It's an extensive nutritional products that will complete your nutritional program. Just in 2 steps, your body will have the most complete nutrional needs. Provides an antioxidant formula based on a synergistic combination of grape seed bioflavonoids and Poly C

1. help to reduce hair falls
2. nourish the uterus, able to heals uterus tumors
3. fixing the damage cells
4. neuralizing free radicals
5. good for skin supplement ( to prevent pigmentation and pimples)
6. strengthen your heart

* Note: not suitable for pregnant women


This great product for only RM130 (PROMOTION PRICE ) with 90 tablets/bottle

BiOmega
Containing EPA and DHA to support health, promote optimal growth and development

1. reduce the tendon strength
2. good for skin supplement
3. anti flamation
4. lower the risk of having strok
5. increase the good fat (HDL) and reduce the bad fat (LDL)
6. smoothen the blood circulation
7. contains EPA and DHA which is good for memory
8. suitable for pregant women and nursing mama
9. reduce stress

This great product for only RM90 (PROMOTION PRICE ) with 120 tablets/bottle



PoLyC
1. Build immune to disease
2. Antioxidant (important in the waterlogged body,
plasma and help cells that have been damaged as a result of free radicals)
3. Formation of collagen (cartilage, muscle & refine skin)
4. important for wound healing
5. improving delivery of calcium and serum

*Note: can be used by patients because gastric PolyC present in minerals form askorbat



Active Calcium Plus

1. Strengthens bones and teeth
2. Helps relieve pain nerves
3. Magnesium as amino acids and carbohydrate metabolism
4. Reduce the problem bellow
5.Enzyme catalyst
6.Help activate problem with coral calcium saturated (stones) and release it through the excretory system

** Not just calcium but also provide increased capacity for calcium absorption cell (vitamin D3).

This great product for only RM87 (PROMOTION PRICE ) with 112 tablets/bottle


Visionex
1. A formulation to help maintain good health
2. Contains lutein, an antioxidant that appears to reduce harmful free radicals in various parts of the body
3. Mineral called Lutein Anti-oxidants can lead to blood vessels in the most delicate organs of the human eye








This great product for only RM135 (PROMOTION PRICE ) with 56 tablets/bottle

Procasa II

1. Help to relieve the gout problem
2.Helps to reduce problems associated with JOINT (synovial fluid form) eg osteoarthritis

*Note: recommended to take with active calcium plus


This great product for only RM90 (PROMOTION PRICE ) with 84 tablets/bottle


Coiquinone

1. Blood circulation
2. Help slowing down the menopous process
3.Good for intercourse
4.Reduce the risk of having cronic cancer
5.Maintaining a healthy heart, blood pressure and the level of good cholesterol
6.Coenzyme Q10 provides 10 times more to the heart
7.Coenzyme Q10 is an important energy provider to the heart.

** Consumer aged 40 and above are encouraged to take coquinone because the decreasing production of Coenzyme Q10 in the body



























































6:33 PM

:: Besar Punya Plan for 2010

:: This blog is dedicated to everyone who's concern about their health, their lives and their wealth..Feel free to drop by and thAnks a Lot for supporting uSWelcome to your truly ultimate health bloG




:: Blog ni aku kira untuk mereka yang utamakan kesihatan. aku gilakan supplemen sebab aku tau tabiat makan aku kureng skit. thn nih aku nak plan besar punya. hopefully aku dapat share everything ngan korang tak kiralah dalam full time job aku, as a freelance or as a best supplement distributor through mesia..

aDios amiGOs