7:04 PM

::Cara nak bakar lemak

Ada fact mengatakan kalau nak bakar lemak tu kena
makan byk protein..dan mmg betul pun sebab
otot terbentuk daripada protein, dan kalau kita nak bentuk
kita punya muscle, kita mmg kena amik protein..
sumber protein ni pulak mudah je nak dapat macam telur, daging,
keju ataupun serbuk protein

actually sel badan kita secara constantnya selalu tukar ke baru..
tisu badan sebenarnya terbentuk dari protein yang mana
sel yang mati akan ditukar kepada yang baru..sel2 baru yang
menggantikan sel yang lama sebenarnya tak serupa dgn yang lama
since ia gone through multiple biological process

kajian sains membuktikan bahawa 99% atoms yang terdapat
dalam badan kita akan diganti dalam masa setahun.
setiap sel dalam badan kita selalu 'dikitar' semula.
jadi protein digunakan untuk membentuk sel yang baru.
kulit, rambut, tulang, hormon dan antibodi terbentuk daripada
protein.Selain air, protein merupakan bhn terpenting dlm
badan. protein pula terdiri drpd karbon, hidrogen dan oksigen tapi
kalau nak compare dengan nutrien yg lain, protein satu2nya
yang bawak nitrogen dalam badan,thus by measuring the amount of nitrogen in
ones excreta, compared to the amount taken in,
kita dpt agak berapat jumlah protein yg diperlukan tuk
muscle growth, kalau differentnya +ve then otot terbentuk, kalu -ve then body kita
akan bentuk muscle dier sendiri tuk produce tenaga. protein akan dipecahkan jd unit yg kecik sampai jd acid amino thus kalau kita kurang asid amino tu yang jd muscle loss tu...

so makanla makanan yang boleh kasik jumlah protein yang perlu tuk badan supaya takderla lemak2 yang kumpul kat badan especially kat perut nun

::sumber dari google



Fakta Nutrimeal Usana
  • makanan seimbang yang mengandungi kandungan protein yang berkualiti, karbohidrat, diet fibre dan byk micronutrients
  • setiap pengambilan nutrimeal provides 15g of complete protein, yang ada sumer keperluan asid amino dalam optimal ratios dan dalam keadaan terlarut yang tinggi
  • low glycemic carbohydrate and fibre nutrimeal ada low-glycemic index of 23, membantu mengurangkan karbohidrat cravings dan deliver tenaga berterusan sepanjang hari, setiap pengambilan ada 8g dietary fibre yang kualiti tip top


0 comments: